hepy go lucky....

Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Sunday, October 21, 2012

Saje2 try resepi......

;; Ahad 21/10/12 - 1.19am ;;

:: Salam 1 Malaysia... 
Mlm tadi aku tgk bolasepak final ERA Piala Malaysia,,,
ATM vs Kelantan.. Final kali nie lama giler dorg main sampai 124minit..
Game kali nie nampak ok la tp biase la bolasepak kan...
Tgk team masing2 main giler2 la,,,al-maklum la final nama pun...
Finally,,Kelantan winner utk kali ke-3 Piala Malaysia 2012..
ATM main pun x kurg hebat nye just byk gak la peluang 
yg utk gol t'sasar...it's ok for team ATM,,try do the best
utk game akan datang...
So,Kelantan 3 vs ATM 2...
Leh dikatakan final bolasepak 2012 kali nie,,best gak la tgk,,layan je..
Setiap game ade kalah ade yg menang,,adat la kan..
Ok la,,x mau la citer byk2 sgt psl bolasepak nie,,nnti ade yg x minat
bolasepak bile baca entry aku nie bosan lak...hehehe...  ;p

:: Entry kali nie aku nak share resepi sikit ler...
Bukan pe aku tetibe lak rajin nak try wat resepi nie,,
lagi pun aku dah lama x wat masakkan nie...hehehe
Dulu ade la gak wat masakkan nie 2-3 kali..
This is just simple recipe jer.....lagi pun aku nie bukan la 
terer sgt bab2 memasak nie tp x salah kan kalu kite
nak try2 wat sesuatu masakkan yg maybe kite x penah wat...
Aku x nak la story pnjg2 sgt... Aku ade sertakan bape2
picture n listing resepi.. So,,korg baca n tgk sendiri la yer...

:: Kek Batik Biskut Marie ::

:: Nie bahan2 nye...

- 1 bungkus Biskut Marie (350g) 
- 1/2 buku Butter
- 2 biji Telur
- 1 cawan Serbuk Koko
- 1/2 cawan Milo
- 1 cawan Air
- 3/4 cawan Gula

** Milo & Koko tu t'pulang pada citarasa korg.. Kalau nak rasa coklat
yg kuat guna 1 cawan Koko + 1/2 cawan Milo.. Tp kalau nak
rasa yg agak mild guna 1 cawan Milo + 1/2 cawan Koko..

** Kalau nak bagi lembut sikit kek nie,bubuh susu pekat manis sikit 
atau kalau just nak bagi rasa,bubuh horlicks sikit atau
leh la bubuh dua2 skali.. Bukan pe,ikut citarasa korg masing2 la yer..
yg penting pndai2 la korg control kemanisan kek nie yer..

:: Cara2 nye pula ;

(1) Patah2 kan Biskut Marie tu..
(2) Dlm periuk lak campurkan Koko,Milo,Air & Gula. Masak dgn api
yg sederhana & kacau sampai sume dah larut..
(3) Kemudian masukkan Butter,kacau sampai Butter cair..
(4) Kecilkan api,masukkan Telur & kacau sampai agak2 pekat
(lebih kurg 30saat) padamkan api..
(5) Dan masukkan Biskut Marie yg dipatahkan tadi. Kacau sampai
sume biskut dah diselaputi coklat..
(sukatan biskut t'pulang pada citarasa korg,,kalau nak byk coklat
guna biskut sikit jer)..
(6) Kemudian masukkan ke dlm loyang & tekan2 sikit bagi padat..
(7) Lastly,simpan dlm peti sejuk sblm dipotong...








:: Bahan2 nye senang nak beli kat kedai kan...
Ada bahan insyaallah kan jadi pe yg kite nak masak...
Tp just nak x nak je la nak wat,,,hehehe...
So,,utk korg yg x penah wat resepi nie selamat m'cuba
& utk korg yg dah penah wat resepi nie so ok la n msti lagi sedap kan...
Pe2 pun nie mmg just simple resepi exspecially
utk korg yg minat nak try wat sesuatu yg x penah korg nak wat
termasuk la diri aku nie....yg suka gak la nak try2 wat nie..hihihi
Jadi x jadi blkg kire ok... xoxo.......
Good luck & selamat menjamu selera...






2 comments:

syanaim said...

ohoii sedap!!!meh buat kan kat aku satu...huhuhu

achik84world said...

insyaallah... ala tu pun kek biase2 je kot...hehehe....

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails